Galerija Praktika

galerija

Galerija PRAKTIKA ima stalni izložbeni program koji vode udruge Mavena i Noćna leptirica. Prezentiramo mlade suvremene umjetnike i različite medije umjetničkog izražavanja.

1. NMG @ PRAKTIKA

NMG (novomedijska galerija) je platforma novomedijske umjetnosti koji je 2010. pokrenula organizacija MAVENA sa ciljem da približi i (ko)producira novomedijsku umjetnost i umjetnike, posebno mlade umjetnike, te da uspostavi i razvija međunarodne suradnje hrvatskih i inozemnih umjetnika. Osnovni ciljevi platforme NMG su: – pružanje stručne podrške mladim suvremenim umjetnicima prilikom produkcije, prezentacije, promocije i medijacijenjohovih umjetničkih radova, te pomoć pri uspostavljanju suradnji madih hrvatskih umjetnika iz Hrvatske sa onima iz svijeta; – edukacija iz područja NM umjetnosti, suvremenih kustoskih koncepcija, produkcije umjetničkog rada, promocije i prezentacije rada, organizacije izložbe, performansa, akcije happeninga itd. – zagovaranje za veće priznanje i bolje uvjete izvaninstitucionalne suvremene umjetnosti, s posebnim naglaskom na mlade umjetnike i producente – lokalna, nacionalna, regionalna i globalna suradnja sa sličnim organizacijama i platformama – profesionalna produkcijska podrška radovima i mladim umjetnicima i nakon suradnje kroz NMG – dokumentiranje aktivnosti u svrhu stvaranja arhive mladih suvremenih umjetnika koja će biti dostupna online, promovirana kao platforma mladih umjetnika koji će ovim putem lakše dolaziti do partnera, donatora, rezidencija i stipendija u zemlji i inozemstvu te tako nastaviti svoj umjetnički rad i edukaciju.

2. PRAKTIKA POGON

Program je koncipiran kao serija izložbi koje bi predstavile učeničke radove iz škola umjetničkog i zanatskog usmjerenja. Cilj ovog programa je informirati i predstaviti javnosti njihov rad a učenicima pružiti iskustvo izlaganja u galerijskom prostoru te ih upoznati s poslovima koji tome predhode, od produkcije njihovih umjetničkih radova, postavljanja u galerijski proctor, izrade kataloga, do prezentacije i promocije same izložbe. Ciklus izložbi PRAKTIKA POGON jedini je ciklus izložbi u Splitu koji promovira mlade, srednjoškolske umjetnike te Im nudi proctor, tehničku, logističku i financijsku ispomoć za realizaciju prvih javnih izložbi.

3. PRAKTIKA REZIDENCIJA

Kroz ciklus PRAKTIKA REZIDENCIJA dovodimo mlade umjetnike iz drugih sredina i susjednih zemalja u Split gdje rade sa lokalnim umjetnicima na produkciji i postavljanju zajedničke izložbe oko zadane tematike koja je vezana za aktualan društveni problem / problem mladih. Time radimo na suradnji mladih umjetnika, te na aktualizaciji nekog društvenog pitanja ili problema koji je u fokusu interesa mlade generacije.

Kontakt: mavena@mavena.hr